Κονίτσης 11Β,
Μαρούσι Τ.Κ 15125

+(030) 210 802 9409
info@greenovative.gr

ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ

Τι είναι ένα Σύστημα Αυτοματισμού Κτηρίου;

Σαν Σύστημα Αυτοματισμού Κτηρίου αναφέρουμε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία κεντρικού ελέγχου των συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, φωτισμού και άλλων συστημάτων ενός κτηρίου. Οι στόχοι της διαδικασίας αυτής είναι η βελτίωση της άνεσης των ενοίκων (αν μιλάμε για οικιακή χρήση) ή των εργαζομένων (αν μιλάμε για επαγγελματική χρήση), η αποτελεσματική λειτουργία των κτηριακών συστημάτων και η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και στις λειτουργικές δαπάνες.

Ένα κτήριο που ελέγχεται από Σύστημα Αυτοματισμού Κτηρίου συχνά αναφέρεται ως «έξυπνο κτήριο» ή «έξυπνο σπίτι». Η βασική λειτουργικότητα του συστήματος είναι να διατηρεί ένα επιθυμητό επίπεδο κλίματος, να παρέχει φως στα δωμάτια σε σχέση με την χρήση τους ή μη (να σβήνουν τα φώτα αυτόματα σε ένα δωμάτιο που δε χρησιμοποιείται) και να δίνει πληροφορίες για τυχόν αστοχίες συσκευών στο δίκτυο, παρέχοντας ειδοποιήσεις δυσλειτουργίας στους ενοίκους ή στο προσωπικό συντήρησης. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μειώνει το κόστος χρήσης και συντήρησης ενός κτηρίου.

 Οφέλη ενός Συστήματος Αυτοματισμού Κτηρίου

 • Αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και συνεπώς της εξοικονόμησης.
 • Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα, καθώς και διασφάλιση υψηλού επιπέδου άνεσης και ασφάλειας για τους χρήστες.
 • Αυτόματος και αποδοτικός έλεγχος της θερμοκρασίας του χώρου ανάλογα με την χρήση του ή τις ανάγκες των κατοίκων του.
 • Σκίαση: Έλεγχος στις τέντες, τα σκίαστρα και τα ρολά σε σχέση με την ηλιοφάνεια, την βροχή και τον αέρα.
 • Φωτισμός: Έλεγχος φωτισμού σε όλο το σπίτι και από κάθε δωμάτιο, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη, καθώς και ατομική ρύθμιση με ροοστάτη.
 • Ασφάλεια: Ειδοποιήσεις σε κινητό ή tablet για σπασμένα παράθυρα, ανοιγμένες πόρτες, ύπαρξη καπνού. Εποπτεία μέσω webcam.
 • Βελτιστοποίηση κτηριακής απόδοσης (Μείωση καταναλισκόμενης ενέργειας και κόστους συντήρησης / λειτουργίας, Υψηλά επίπεδα άνεσης, Αυξημένη αξιοπιστία, Μεγιστοποίηση χρόνου ζωής μηχανημάτων και Απόσβεση επένδυσης)
 • Χρήση σε επιμέρους τομείς (έλεγχος στο δωμάτιο που χρησιμοποιείται)
 • Αυτόματη απενεργοποίηση / προσαρμογή των συσκευών μέσω χρονοδιακόπτη ή ανάλογα με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους (φωτισμός, θερμοκρασία, κλπ.)
 • Πρόληψη της υπερφόρτωσης
 • Αυτόματος έλεγχος των συσκευών ασφαλείας για την ηλιακή ακτινοβολία

 

HVAC

Τα βασικά τμήματα ενός ολοκληρωμένου συστήματος αυτοματισμού κτηρίου είναι η θέρμανση, ο εξαερισμός και ο κλιματισμός (HVAC). Τα συστήματα HVAC μπορούν να ταξινομηθούν γενικά ως εξής: μόνο θέρμανσης, μόνο εξαερισμού, μόνο δροσισμού ή τέλος, στα συστήματα κλιματισμού.

Όσον αφορά τα συστήματα θέρμανσης χώρων, αυτά στηρίζονται συνήθως σε μία κεντρικά τοποθετημένη θερμαντική μονάδα ή αντλία θερμότητας, στην οποία αυξάνεται η θερμοκρασία του μέσου που χρησιμοποιείται για τη διανομή της θερμότητας στους χώρους που πρέπει να θερμανθούν. Οι αυτοματισμοί για τον έλεγχο συστημάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε τύπο κεντρικής θέρμανσης, προκειμένου να βελτιώσουν την αποδοτικότητά του και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος. Πρόκειται για απλές και οικονομικές λύσεις που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος, ελέγχοντας την απόδοση της θέρμανσης και μειώνοντας την σπατάλη ενέργειας. Τέτοιες είναι:

* Σύστημα Αντιστάθμισης (Ελεγκτής).
* Θερμοστάτης χώρου: Μηχανικός – Ηλεκτρομηχανικός, Ηλεκτρονικός, Χρονοθερμοστάτης-Προγραμματιζόμενος, Ψηφιακός Θερμοστάτης.
* Θερμοστατική Κεφαλή / Θερμιδομετρητής


Στα συστήματα κλιματισμού, υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες, με πολλές διαθέσιμες παραλλαγές για την κάθε μία:

* Συγκεντρωμένα (ή κεντρικά) συστήματα αέρα, στα οποία όλα τα φορτία θέρμανσης ή/και ψύξης παράγονται σε ένα κεντρικό δωμάτιο εγκαταστάσεων και μεταβιβάζονται στα δωμάτια με τη βοήθεια ενός δικτύου αγωγών.
* Μερικώς συγκεντρωμένα συστήματα αέρα/νερού, στα οποία ο κεντρικά δροσισμένος ή ζεσταμένος αέρας δροσίζεται ή θερμαίνεται περαιτέρω τη στιγμή που εισέρχεται στα δωμάτια.
* Τοπικά συστήματα, στα οποία όλες οι διαδικασίες εκτελούνται τοπικά, στους χώρους που υπάρχει ανάγκη να κλιματισθούν.

Παράδειγμα Εφαρμογής: 

Σε μια συμβατική εγκατάσταση άντλησης και εξαερισμού, ο ηλεκτροκινητήρας της αντλίας θερμότητας τροφοδοτείται απευθείας από την γραμμή παροχής και λειτουργεί στις ονομαστικές στροφές του. Με έναν ρυθμιστή τοποθετημένο μεταξύ του αυτόματου διακόπτη και του κινητήρα, η εξοικονόμηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να φτάσει από 15% έως 50% ανάλογα με την εγκατάσταση. Πρόκειται για ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν σκεφτούμε ότι το ποσοστό της καταναλισκόμενης ενέργειας για θέρμανση σε κτήρια και κατοικίες αγγίζει το 64%, σύμφωνα με μελέτη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η απόσβεση της επένδυσης είναι συνήθως αρκετά σύντομη, μεταξύ 9 και 24 μηνών.

Άλλοι Τομείς

Ο κτηριακός αυτοματισμός επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Τέτοιοι είναι ο φωτισμός, η διαχείριση ενέργειας και ο αυτόματος έλεγχος γενικών καθηκόντων, η πυροπροστασία και η ασφάλεια κτηρίου.

 Φωτισμός 
Ο έλεγχος του φωτισμού επιτρέπει εξοικονόμηση από 20% όταν μιλάμε για μεγάλα κτήρια (π.χ. ξενοδοχεία), ενώ μπορεί να φτάσει και το 60% για οικίες και μικρότερα κτήρια. Η αλλαγή των παλαιών λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας είναι ένα πρώτο βήμα. Επιπλέον, η χρήση αποδοτικών συσκευών (όπως προγραμματιζομένων χρονοδιακοπτών, διακοπτών ανίχνευσης παρουσίας, ροοστατών με ανίχνευση φωτεινότητας και ροοστατών με ανίχνευση φωτεινότητας και παρουσίας) που ανάβουν και σβήνουν τα φώτα όταν είναι απαραίτητο και προσαρμόζουν τον φωτισμό ανάλογα με τους παρευρισκομένους ανθρώπους ή/και τον φυσικό φωτισμό είναι ένα επίσης σημαντικό στάδιο. Ανάλογα με τον τύπο της αποδοτικής συσκευής μπορεί να επιτευχθεί ετησίως εξοικονόμηση από 10 έως 43% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

 Διαχείριση ενέργειας και αυτόματος έλεγχος γενικών καθηκόντων

 • Ρύθμιση ηλεκτρικών ρολών και περσίδων συνδυάζοντας τις απαιτήσεις σε φωτισμό και τις συνθήκες κλιματισμού στον χώρο.
 • Χρονοπρογραμματισμός χρήσης συσκευών (π.χ. καφετιέρες) σε ώρες που είναι απαραίτητες και μόνο.
 • Με το πάτημα ενός κουμπιού σβήσιμο όλων των φώτων και των συσκευών που δεν χρειάζεται να λειτουργούν ή να είναι stand – by.
 • Ανίχνευση ανοικτών παραθύρων και θυρών, ώστε η θέρμανση ή ο κλιματισμός να σταματούν ή να λειτουργούν οικονομικά.
 • Αυτόματη λειτουργία θέρμανσης – κλιματισμού με βάση τις απαιτήσεις ανά χώρο, π.χ. με τοπικούς θερμοστάτες.
 • Ρύθμιση της θερμοκρασίας ανά χώρο ανάλογα με την ανθρώπινη παρουσία. Σε περίπτωση απουσίας, η θέρμανση ή ο κλιματισμός λειτουργούν οικονομικότερα.
 • Με χρήση κατάλληλων αισθητήρων (θερμοκρασίας, υγρασίας, ανέμου κλπ), το σύστημα θέρμανσης – κλιματισμού προσαρμόζει την λειτουργία του λαμβάνοντας υπόψη και αυτές τις συνθήκες, αποτρέποντας π.χ. την άσκοπη λειτουργία της θέρμανσης σε μια ζεστή ημέρα.
 • Αυτόματος τρόπος επιλογής πηγών ενέργειας

Φωτιά και προστασία ανθρώπινης ζωής 

Εγκατάσταση αισθητήρων πυρός και πυκνότητας καπνού με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Πραγματοποιείται άμεση ειδοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αυτόματα, ακόμα και αν οι κάτοικοι απουσιάζουν από το σπίτι.

Ασφάλεια κτηρίου και έλεγχος πρόσβασης

Απομακρυσμένος έλεγχος κτηρίου, ειδοποιήσεις για παραβιάσεις στην περίμετρο του κτηρίου και άμεση ενημέρωση του ιδιοκτήτη για πιθανή διάρρηξη, με ταυτόχρονη ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών.