Κονίτσης 11Β,
Μαρούσι Τ.Κ 15125

+(030) 210 802 9409
info@greenovative.gr

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Η αρχή λειτουργίας των Αντλιών Θερμότητας

 Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνεται για την άντληση θερμότητας από το περιβάλλον.

Λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες από τους -20οC και ζεσταίνουν το κύκλωμα θέρμανσης ακόμα και στους 80οC, γι' αυτό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε παλιές κατοικίες με κλασσική θέρμανση από καλοριφέρ, χωρίς να χρειάζεται να γίνει καμία εργασία στο εσωτερικό.

Μια αντλία θερμότητας μεταφέρει θερμότητα από έναν χώρο με χαμηλή θερμοκρασία σε έναν άλλο χώρο με υψηλότερη θερμοκρασία, ακριβώς όπως μια αντλία νερού μεταφέρει νερό από μια χαμηλή στάθμη σε μια άλλη υψηλότερη.

Υπάρχουν παντού γύρω μας εδώ και πολλά χρόνια. Όλα τα κλιματιστικά αλλά και όλα τα ψυγεία βασίζουν τη λειτουργία τους σε αντλίες θερμότητας.

Η βασική όμως διαφορά των αντλιών θερμότητας από τα κλιματιστικά, είναι ότι θερμαίνουν ή ψύχουν νερό αντί για αέρα. Γι' αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις κλασικές εγκαταστάσεις θέρμανσης, χωρίς να χρειάζονται παρεμβάσεις στο εσωτερικό του κτηρίου. Όλη η εγκατάσταση περιορίζεται στο χώρο που βρίσκεται ο καυστήρας, δηλαδή στο μηχανοστάσιο.

Ουσιαστικά, η αντλία θερμότητας δεσμεύει την θερμότητα της ατμόσφαιρας και χρησιμοποιείται ως πηγή θερμότητας για την παροχή πολύ αποδοτικής θέρμανσης. Χρησιμοποιεί ρεύμα, αλλά αυτό είναι ελάχιστο καθώς απαιτείται μόνο για την λειτουργία του συμπιεστή και όχι για την παραγωγή θέρμανσης.

Τα κλασικά ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με αντιστάσεις (π.χ. ηλεκτρική σόμπα, θερμοπομποί ή ηλεκτρικοί λέβητες) παράγουν μόλις μια μονάδα θερμότητας για κάθε μονάδα ενέργειας που καταναλώνουν.

Η ενέργεια όμως που καταναλώνει μια αντλία θερμότητας χρησιμοποιείται για την κυκλοφορία και τη συμπίεση του ψυκτικού και όχι για την παραγωγή θερμότητας. Έτσι για κάθε μονάδα ενέργειας που καταναλώνει μια αντλία, μπορούν να μεταφερθούν 2,5 έως 4,5 μονάδες θερμότητας, επιτυγχάνοντας έτσι μια πολύ μεγάλη εξοικονόμηση.

Για παράδειγμα, μια αντλία θερμότητας με συντελεστή απόδοσης (COP) 4,0 χρησιμοποιεί 1kw ηλεκτρικής ενέργειας και 3kw θερμότητας που μεταφέρεται από τον εξωτερικό αέρα στην αντλία θερμότητας για μια εντυπωσιακή τελική θερμαντική απόδοση 4kw.

Οι αντλίες θερμότητας  είναι κατάλληλες για κάθε εφαρμογή, είτε με συστήματα χαμηλών θερμοκρασιών (ενδοδαπέδια, Fan Coils) είτε με τα συμβατικά θερμαντικά σώματα, σε νέες και υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Διασφαλίζουν την ίδια ποιοτική θέρμανση, μέγιστες συνθήκες άνεσης στον χώρο και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης όπως ακριβώς με τα παραδοσιακά συστήματα λεβήτων με την διαφορά ότι το νερό που κυκλοφορεί δεν παράγεται από τον ενεργοβόρο λέβητα αλλά από την φιλική στο περιβάλλον και απόλυτα οικονομική λειτουργία της αντλίας θερμότητας.

              Ποια τα κύρια πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας;

 •      Οικονομία στην θέρμανση. Σύμφωνα με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι αντλίες θερμότητας είναι ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης στην χώρα μας, με εξοικονόμηση που φτάνει ακόμα και το 60% σε σχέση με το πετρέλαιο.
 •       Οι αντλίες θερμότητας είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις πολλαπλές ανάγκες της σύγχρονης κατοικίας. Είτε πρόκειται για νέα οικοδομή είτε για σπίτι με εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης, οι αντλίες θερμότητας παρέχουν θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης εξασφαλίζοντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως στο μέλλον λόγω ακριβώς της υψηλής τους ενεργειακής απόδοσης αλλά και της ευκολίας στην χρήση και εγκατάστασή τους, θα εξαλείψουν από την αγορά τους παραδοσιακούς λέβητες σε εφαρμογές θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.
 •       Δεν χρειάζεται προπληρωμή για τα έξοδα λειτουργίας και δέσμευση χρημάτων από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
 •       Τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπόκεινται σε έντονες μεταβολές τιμών όπως αυτές των στερεών και υγρών καυσίμων.
 •       Έλεγχος κόστους. Σε συνδυασμό με ένα σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ρεύματος μέσω Internet, μπορείτε να γνωρίζει κανείς ανά πάσα στιγμή το κόστος θέρμανσης.
 •       Τυχόν επιχορηγήσεις ή φορολογικές ελαφρύνσεις υπολογίζονται με βάση τον εποχιακό βαθμό απόδοσης για τη συγκεκριμένη θερμοκρασιακή ζώνη του ακινήτου.
 •       Η χρήση της τεχνολογίας μεταβλητών στροφών (Inverter) επιτρέπει την ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας καθώς αυξάνει βαθμιαία την ισχύ που απαιτείται για να επιτευχθεί η    επιθυμητή θερμοκρασία.
 •       Η εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας γίνεται γρήγορα και εύκολα.
 •       Δεν απαιτείται δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου, καπνοδόχος ή εντοιχισμός επιμέρους τμημάτων.
 •       Δεν απαιτείται ειδικός χώρος τοποθέτησης, καθώς η εξωτερική μονάδα είναι συμπαγής και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί εξωτερικά ακόμα και σε μπαλκόνι.
 •       Απαλλαγή από επιπλέον υποχρεώσεις και κόστη, γιατί απλά δεν απαιτούνται σύνθετες και ακριβές διαδικασίες συντήρησης.
 •       Από τη στιγμή που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα από το δίκτυο, αποτελούν ιδανική πηγή θερμότητας σε οικίες και υποστατικά όπου υπάρχει εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα συμψηφισμού (net metering).
 •       Αυξημένη άνεση. Με μια αντλία θερμότητας, η θερμοκρασία της κατοικίας παραμένει σταθερή όλο το χειμώνα.
 •       Ασφάλεια – Καθαρό περιβάλλον. Δεν υπάρχει κίνδυνος από πιθανή διαρροή καυσαερίων ή κίνδυνος πυρκαγιάς.
 •       Ευκολία πληρωμής. Δεν δεσμεύονται σημαντικά ποσά σε καύσιμα, αφού πληρώνει κανείς για την θέρμανση μετά την χρήση.

 

           Μπορώ να λάβω χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»;

Οι αντλίες θερμότητας είναι από τις βασικές επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος. Διαβάστε περισσότερα...